Autor: Mait Kraun • 15. juuni 2019

Börs: metallide hinnalangus peatus

Nädala börsiuudised: Hiina tööstustoodangu kehv kasv; kulla hind ületas psühholoogiliselt tähtsa taseme; nikili hind tõusis tublisti; nafta langes.
Metallide hinnalangus peatus
Foto: Pixabay

• Hiina tööstustoodangu kehv kasv ning geopoliitilised pinged panid metallid sellel nädalal surve alla. Odavam dollar võimaldas metallidel aga pikka aega kestnud langusest veidi taastuda.

• Kulla hind ületas psühholoogiliselt tähtsa taseme ning kallines nädalaga ligi 2 protsenti. Peamiseks põhjuseks võib pidada geopoliitiliste pingete teravnemist seoses Hormuzi väinas toimunud tankeritele suunatud rünnakutega.

• Nikli hind tõusis tublisti, sest Indoneesias on üleujutused, mis ähvardavad sealseid kaevandusi.

• Nafta langes ka sellel nädalal, sest USA naftavarud kasvasid jälle ning globaalne nõudlus on küsimärgi all.

Hiina tööstustoodangu kasv 17 aasta põhjas

Kehvad majandusandmed ning geopoliitilised pinged survestasid sellel nädalal metallihindu, aga odavam dollar ning Hiina püüdlused oma majandust turgutada toetasid metalle.

Hiina tööstustoodangu kasv aeglustus mais 5 protsendini, mis on viimase 17 aasta madalaim tase. See on märk, et maailma suuruselt teise majanduse nõudlus on jahenemas ning kindlasti ei aita kaasa ka kaubandussõja teravnemine. Samuti ilmusid majandusandmed USAst, mis ei olnud kõige positiivsemad.

“Meil on praegu maailma suuruselt teine majandus, millel ei lähe väga hästi. Samuti võib väita, et ka USA-l ei lähe kõige paremini. See on halb ning me teame, et majanduslanguseni on ainult üks samm,” ütles investeerimisfirma SPI Asset Managementi partner Stephen Innes.

Kõik need faktorid panid tööstusmetallid mõnetise surve alla. Samas on dollari kurss juunis veidi taandunud, mis on metallidele tuge pakkunud. Nädala lõpetasid enamus metalle üle pika aja plussis. Samuti plaanib Hiina stimuleerimismeetmeid, mis tõid turule veidi optimismi.

Kokkuvõttes kallines kõige enam nikkel ja vask, ka alumiinium ja tina tõusid. Ainuke kaotaja oli lõpuks tsink, mis odavnes 0,8 protsenti.

Rauamaak tõusis uue rekordini

Rauamaak jõudis Daliani futuuribörsil uue rekordini ning tõusis reedel viimase nelja kuu kiireimas tempos. Tonnihind tõusis 115,2 dollarini, mis on uus rekord. Nädalaga kallines rauamaak lausa 11 protsenti.

“Hiina nõudlus on olnud tugev ning tõenäoliselt püsib lühiajaliselt olukord ka edaspidi nii,” ütles Westpac Banking Corp.

Kulla hind ületas tähtsa taseme

Kulla hind kallines sellel nädalal järsult ning unts ületas psühholoogiliselt tähtsa 1350 dollari taseme, vahendab Reuters.

Suur osa kallinemisest toimus just reedel ning analüütikute sõnul on põhjuseks nii Hiina kui ka USA kehvad majandusandmed, geopoliitiliste pingete kasv ning poliitilised mured. Kulla hind tõusis nädalaga 1,9 protsenti, 1358 dollarini untsist, mis on kõrgeim tase alates 2018. aasta 11. aprillist.

“Geopoliitilised pinged on Lähis-Idas jälle kasvanud ning Hongkongi protestid kestavad edasi. Kuld pakub selliste riskide vastu kindlustust,” ütles investeerimisfirma SPI Asset Managementi partner Stephen Innes.

Neljapäeval süüdistas USA valitsus Omaani väina tankerite rünnakutes Iraani, mis tekitas regioonis geopoliitilisi pingeid juurde.

“Turud püüavad majandusandmeid seedida ning paljud kardavad globaalset majanduslangust, mille võib põhjustada kaubandussõja eskaleerumine,” ütles Innes.

Nikli hind tõusuteel

Nikli hind oli sellel nädalal tõusuteel, sest kardetakse, et Indoneesiat tabanud üleujutused hakkavad metalli pakkumist negatiivselt mõjutama, vahendab Reuters.

Sulawesi piirkonda tabasid üleujutused, kus asuvad ka Indoneesia tähtsamad nikli kaevandused. Riik on üks suurimaid nikli eksportijaid ning Hiina terasetööstuse suurim tooraine allikas.

Londoni metallibörsil kallines nikkel nädalaga kokku 2,5 protsenti, 11 945 dollarini tonnist, mis on kahe nädala kõrgeim tase. Shanghais tõusis nikli hind reedel lausa 3 protsenti, 14 640 dollarini tonnist.

Shanghai futuuribörsi niklivarud kasvasid kahe nädalaga 53 protsenti, 5835 tonnini.

Viimastel kuudel on nikkel olnud pigem langustrendis, märtsis saavutatud tippudest on hind langenud 15 protsendi võrra.

Nafta hind langes viie kuu põhja

Nafta hind langes sellel nädalal viimase viie kuu madalaima tasemeni, sest USA Energia Informatsiooni Agentuur (EIA) teatas, et USA naftavarud kasvasid ootamatult juba teist nädalat järjest.

Lisaks sellele on USA-Hiina kaubandussõda survestamas globaalset kaubavahetust ning suurriikide majandusandmed pole olnud kõige paremad. Selle tõttu oodatakse ka nõudluse kasvu aeglustumist. Pakkumine on samal ajal aga kasvamas.

Näiteks naftakartell OPEC kirjutas oma igakuises raportis, et 2019. aastal peaks päevane naftanõudlus kasvama nende hinnangul 1,14 miljoni barreli võrra, tootmine suureneb samal ajal aga 2,14 miljoni barreli võrra. See tähendab, et pakkumise kasv ületab nõudluse kasvu.

Nädala lõikes odavnes Brenti toornafta 1,7 protsenti ja WTI kaotas 1,8 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 61,3 ja 52,2 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines aga 1,6 protsenti, 612,8 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077